top of page
Fragile Pampas

Kokemuksia Rosen-hoidosta

Rosen-metodi on voimallista kehoterapiaa

Saavun ensimmäiselle Rosen-hoitokerralle avoimin mielin ja vailla sen suurempia odotuksia. Kuluneeseen vuoteen on mahtunut henkisesti raskaita koettelemuksia ja stressiä. Suru menehtyneestä koirastani on ottanut koville ja heijastuu kehossani erilaisena kipuiluna.

Rosen-metodi on kehoterapiamuoto, jossa terapeutti käsittelee kehoa ja lihaksia painelemalla - kuin kevyesti hieroen - ja kartoittaa kehon jännitystiloja. Samalla se on paljon enemmän: matka omien tunteiden ja kehomuistojen usein tiedostamattomaan ytimeen.

Rosen-metodin mukaan keho on mielen muisti. Erilaiset traumaattiset tunnekokemukset voivat jäädä kehoomme lihasjännityksinä ja saatamme kantaa tunnepatoutumia mukanamme pitkänkin ajan takaa. Mieli voi unohtaa, mutta keho kyllä muistaa.

Hoidon aikana syntyvien tunnereaktioiden voimakkuus yllättää. Hoitajan kädet ovat kuin peili, jonka kautta kehoni viestittää minulle erilaisia asioita, muistoja ja mielikuvia. Hoitaja esittää kysymyksiä, joihin ei tarvitse vastata jos siltä tuntuu. Kehoni kyllä tietää vastaukset - tärkeintä on niiden oma oivaltaminen. Hoidon jälkeen pinnalle nousseet tunteet pyörivät mielessä pitkään, eivätkä ne kaikki ole mukavaa seuraa. Näen kuitenkin selkeämmin asioiden yhteyden toisiinsa ja huomaan osan jopa vuosia mukanani kantamieni painolastien keventyneen. Hartioiden krooninen lihassärky helpottaa ja nukun pidempään ja paremmin kuin aikoihin.

Rosen-metodin avulla voidaan lievittää kiputiloja ja poistaa lihaskireyksiä, vähentää stressiä ja väsymystä sekä lisätä itsetuntemusta, kehotuntemusta ja ymmärrystä omista toiminta- ja reagointitavoista. Voit myös löytää uusia voimavaroja ja mahdollisuuksia ilmaista itseäsi.

Kuten menetelmän kehittäjä, amerikkalainen fysioterapeutti Marion Rosen sanoo: Rosen-metodi on muuttumista ihmisestä, joka luulemme olevamme, ihmiseksi, joka todella olemme.

Muutaman hoitokerran jälkeen uskallan jo paremmin laskea suojukseni ja antaa kehon kertoa omaa tarinaansa. Oivallan, että kaikkea matkan varrella kertynyttä ei tarvitse kantaa mukanaan, vaan niistä voi päästää irti - sekä mielen että kehon tasolla.

 

 – Tanja Lupari, freelancer-toimittaja ja valokuvaaja, Helsinki

bottom of page